Afrovibes Festival 2024: Belonging

“Als ik een afbeelding of afbeelding van het Afrikaanse continent zie, zoals op sieraden of in artistieke werken, is de voorstelling meestal van één continent. Het Noorden is er niet afgesneden. Er wordt geen lijn getrokken tussen Noord en wat doorgaans als het ‘echte’ Afrika wordt beschouwd. Dat zou belachelijk zijn. Toch wordt het Noorden in politieke, academische en andere analyses van Afrika op de een of andere manier verwijderd van het continent, en dit wordt niet als belachelijk beschouwd. Waarom zou dat ook zo zijn? Als het Noorden doorgaans wordt beschouwd als fundamenteel ‘anders’ dan de rest van het continent en, zo wordt gezegd, beter past bij het Midden-Oosten.”  Nuunja Khaina in This is Africa

De 21e editie van Afrovibes Festival is dit jaar van 8 tot en met 12 oktober in Utrecht bij Theater Kikker, Stadsschouwburg Utrecht en TivoliVredenburg en laat de veelzijdigheid zien van makers uit Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Afrovibes brengt een vernieuwend en gedurfd programma vol theater, dans, muziek en spoken word rondom het thema Belonging met voorstellingen uit onder andere Marokko, Zuid-Afrika, Ivoorkust, Tunesië, Egypte en Nederland.

Festival thema 2024: Belonging
Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Door de grote instabiliteit in de wereld lijkt het alsof de voorwaarden voor een stabiel en veilig leven de mens ontglippen. Klimaatverandering, polarisatie en de kwetsbaarheid van de wereld roepen gevoelens van onzekerheid op. Migratie door oorlog, maar ook het koloniale verleden in Afrika, maakt dat mensen zich verplaatsen en op drift raken, waardoor het verlangen ergens bij te horen wordt aangescherpt. Vanuit het thema Belonging geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit? Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken het verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.

Afrovibes Festival - ‘Africa is not a country’
Afrovibes Festival laat werk zien van actuele Afrikaanse makers en kunstenaars. Het zijn makers die door middel van theater, muziek, dans en spoken word vanuit een Afrikaans perspectief artistiek vorm geven aan actuele vragen en thema’s die leven. Of het nu gaat om kwesties als sociale rechtvaardigheid, politieke spanningen, de dreiging van klimaatverandering of ontwikkelingen op het Afrikaanse continent. Ze doorbreken bestaande noties over theater, dans en muziek uit Afrika.

LOCATIES & DATA

Stadsschouwburg Utrecht 10 & 11 oktober

  • do 10 oktober 20:30u: Afrovibes – Fake News door Nelisiwe Xaba (Zuid-Afrika)
  • vr 11 oktober 20:30u: Afrovibes - Act(s) and Sweats door Hamdi Dridi (Tunesië)

TivoliVredenburg 12 oktober

  • za 12 oktober 14:00u: Gnaoua Again! Door Ghassan El Hakim (Nederland / Marokko)
  • za 12 oktober 20:30u: Afrovibes – Moving Beyond: Mimount ’n Serwan door Mohamed Allati, Nicole Kaandorp,  Khadija Al Mourabit en Lina Charif (Nederland / Marokko

Bekijk hier de trailer van Afrovibes Festival.

[youtubevideo video_id="FSD56A08fqw" /]

Wanneer

  • 8 Oct 2024 - 12 Oct 2024

Adres

Diverse locaties in Utrecht


Utrecht

Prijs

  • €4.00 - €24.00