Top schaakmatch Niemann – Giri in stadhuis Utrecht

In de trouwzaal van het monumentale stadhuis van Utrecht spelen de grootmeesters Hans Niemann en Anish Giri van 7 tot en met 11 augustus een match waarbij ze elkaar bestrijden in drie disciplines, te beginnen met twaalf blitzgames en vervolgens zes klassieke partijen en zes rapidpartijen.

Hans Niemann against the World

Deze match vindt plaats onder de noemer ´Hans Niemann against the World 2024´, een serie matches die de 21-jarige Amerikaanse grootmeester Hans Niemann deze zomer speelt. Na Utrecht volgen er nog matches met dezelfde opzet in Londen tegen Nikita Vitiugov, in Parijs tegen Etienne Bacrot en in Sharjah tegen Nihal Sarin. 

Aan elkaar gewaagd

De match tussen Niemann en Giri belooft een interessante confrontatie te worden tussen twee topgrootmeesters die erg aan elkaar gewaagd zijn. Anish Giri, Nederlands sterkste schaker, staat momenteel (FIDE ratinglijst juli) op de gedeelde 13/14e plaats van de wereldranglijst met een rating van 2745, terwijl Niemann op de 29e/30e plaats staat met een rating van 2703.

Band met Utrecht

Voor Hans Niemann is het heel speciaal om deze match in Utrecht te spelen. Hij heeft een speciale band met Utrecht. Hij woonde met zijn ouders drie jaar in Houten en zat toen op basisschool De Spits in Utrecht en was lid van schaakvereniging Moira Domtoren. Daar viel zijn talent toen al op.

Programma

Op woensdag 7 augustus om 15.00 uur wordt het startsein gegeven voor een serie van 12 snelschaakpartijen (3 minuten + 2 seconden increment per zet). Op donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus worden 6 partijen klassiek tempo gespeeld (90m+30s). Niemann en Giri spelen dan elke dag twee partijen, die om 10.00 en 15.00 uur beginnen. Op zondag 11 augustus staan 6 rapidpartijen (15m+10s) op het programma, te beginnen om 11.00 uur.

Puntentelling

De puntentelling bij de klassieke partijen is dat een winstpartij wordt gehonoreerd met 3 punten (6 partijen, totaal 18 punten). Een gewonnen rapidpartij levert 2 punten op (6 partijen, totaal 12 punten) en winst in een blitzgame is 1 punt (12 partijen, totaal 12 punten). De speler met meer dan 21 punten is de matchwinnaar. Ook als de winnaar van de match al voor het einde bekend is, worden alle partijen sowieso nog gespeeld.

Live

De match wordt live gestreamd en is dus wereldwijd te volgen. Schaakliefhebbers kunnen de wedstrijd ook ter plekke komen volgen. De live link wordt gepubliceerd op https://gmhans.com/ en de resultaten zijn te volgen via Chess-Results

Adres

Stadhuisbrug 1
3511 JK Utrecht