IMPAKT - Code 2024

De tentoonstelling CODE 2024: Deep Nudes and Digital Oblivion neemt een diepe duik in de meest urgente digitale uitdagingen van dit moment: van het recht om vergeten te worden en het gebruik van AI bij het creëren van afbeeldingen, tot de ondoorzichtigheid van machinelearning en de spanning tussen persoonlijke identiteit en publieke perceptie. Van 30 augustus tot en met 13 oktober toont IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] in Utrecht met deze tentoonstelling de resultaten van CODE 2024, een co-creatieproject waarbij kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers, activisten en werknemers uit de tech-industrie in groepen hebben samengewerkt aan kunstprojecten. 

Kunnen we ons voorstellen dat we in de toekomst onze levenskeuzes overlaten aan kunstmatige intelligentie, en zo ja welke? Kunnen we erop vertrouwen dat de tech-industrie oog heeft voor de waarden die wij belangrijk vinden bij het ontwikkelen van digitale technologie? Moet AI rekening houden met alle behoeften en verlangens van alle gebruikers – zelfs als andere mensen vinden dat deze behoeften en verlangens dubieus of aanstootgevend zijn? Wie bepaalt wat acceptabel is? En welke rol willen we dat onze overheid speelt in dit proces? Hoe vermijden we morele controle, maar voorkomen we tegelijkertijd dat kwalijke vooroordelen grote schade veroorzaken?

Als informatie eenmaal op het internet staat is het moeilijk – of zelfs onmogelijk – om het te herroepen of te corrigeren. Dit probleem zal nog complexer worden nu AI steeds meer informatie produceert. Met ons recht om vergeten te worden kunnen we bepaalde bedrijven en instanties vragen om onze persoonlijke informatie te verwijderen. Maar betekent dat ook dat onze gegevens helemaal verdwenen zijn?

Deze tentoonstelling omvat de resultaten van CODE 2024 en enkele werken die tijdens eerdere edities van CODE zijn gemaakt.

Met werken van o.a.: Dual Narratives (Colas Fiszman, Bjørn Erik Haugen, Marcel Top), Espresso Exposé (Mona Hedayati, Sander Veenhof, Wouter Maas), meta:morphosis (Aleksandra Naydenova, Amber Macintyre, Cyan D’Anjou, Dorijn Boogaard, Kurina Sohn), en Toyboi (Claudia Oliveira, Gema FB Martín, Hsiang-Yun Huang, Lotte Louise de Jong)

Met steun van: Gemeente Utrecht, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Stichting DOEN / VriendenLoterij Fonds.

Adres

Lange Nieuwstraat 4
3512 PH Utrecht