Ilias Ennahachi won acht keer het wereldkampioenschap kickboksen
De passie voor de vechtsport zit diep geworteld in de familie van Ilias Ennahachi. Zijn vader en oom waren bedreven in karate en zijn neven beoefenden het kickboksen. Op 11-jarige leeftijd begon de Utrechtse Ilias met zijn eerste kickboks trainingen, aangemoedigd door zijn vader. Nu heeft de 24-jarige Marokkaanse-Nederlander maar liefst acht keer het wereldkampioenschap gewonnen en ontving hij in 2018 en 2019 de titel Utrechtse Sportman van het jaar.
Die-hard
Ilias leeft voor zijn sport. “Ik train zes keer in de week, twee keer op een dag en dat doe ik nu al dertien jaar.” Dankzij zijn neef is Ilias in aanraking gekomen met de vechtsport. Waar hij eerst rondhing op straat, kwam er ineens een doel in zijn leven waar hij 100% voor kon gaan. Zijn vader was zijn grote steun en toeverlaat en bracht hem overal heen. “Ik heb veel aan mijn vader te danken. Ik weet niet of ik zonder hem was waar ik nu ben. Misschien zou ik nu nog steeds op straat rondhangen.”
De rasechte Utrechter, geboren en getogen in de wijk Kanaleneiland, heeft hier op school gezeten, getraind en zijn eerste wedstrijd gevochten. “Wat Utrecht voor mij uniek maakt, is dat hier – wat mij betreft – de beste sportschool van heel Nederland zit, namelijk SB Gym. Dat is waar ik zelf ook train en nog steeds groei in mijn sport.” Ilias traint elke dag hard om zijn dromen waar te maken. Kampioen blijven, dat is zijn doel. Maar bovenal wil hij dat zijn vrienden en familie trots op hem kunnen zijn.
Onderschat hem niet
Als je Ilias vraagt naar de sportprestatie waar hij het meest trots op is, dan klinkt zijn antwoord vastberaden: zijn debuut op de ONE Kickboxing Flyweight World Championship van 16 augustus 2019 in Thailand. Het vechtsporttoernooi is het grootste mondiale sport media event van Azië. “Toen ik binnenkwam werd ik totaal onderschat en werd mij meteen verteld dat ik niet het juiste niveau zou hebben en niet mee zou kunnen komen. Voor mij maakten juist die opmerkingen dat dit mijn belangrijkste partij ever zou zijn.” Ilias verraste iedereen door in de derde ronde te winnen met een knock-out en mocht daardoor de wereldtitel in ontvangst nemen.
Kickbokser met maatschappelijke impact
Naast de Ilias die in zijn sport volledig voor zijn doel gaat, is er ook een zachtere kant die nauw betrokken is bij de jongeren in zijn gemeenschap. Sinds kort heeft hij samen met zijn vriend Omar het Ontwikkelcentrum Utrecht (OCU) opgericht. Het OCU biedt individuele begeleiding en dagbesteding aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een ontwikkelingsstoornis, beperking of gedragsproblematiek. Ook helpen en begeleiden zij jongeren die met justitie in aanraking zijn gekomen of dreigen te raken. “Door samen te sporten, te koken, huiswerk te maken, sollicitatiebrieven te schrijven, hen te begeleiden, maar ook gewoon met ze te praten, hopen we de jongeren stabiliteit te bieden die ze thuis mogelijk niet hebben.”
Je cookie-instellingen blokkeren deze video.
Het OCU is gevestigd in het Krachtstation in Kanaleneiland, en dat is met een reden. “We hebben gekozen voor Kanaleneiland omdat we hier een groot bereik hebben onder de jongeren in de omgeving die onze hulp nodig hebben. Veel van hen denken dat ze weinig kansen hebben. Wij willen hen laten zien dat alles mogelijk is.” Ilias is zich bewust van zijn voorbeeldfunctie en wil laten zien dat je alles kan bereiken, als je er maar hard voor werkt. “Ik hoop dat ik een voorbeeld voor ze kan zijn en ze kan helpen en inspireren grootse dingen te bereiken.”
Mocht het moment komen dat Ilias besluit te stoppen met professioneel kickboksen, dan ziet hij wel een carrière in de maatschappelijke zorg voor zichzelf weggelegd. “Ik weet dat kickboksen niet voor altijd kan zijn, maar om op deze manier het stokje over te kunnen dragen, dat zou ik graag willen.”
Beeld: © Fotostudio Red Green Blue