Jacques en Ruben van Brasserie Grace
Als je Brasserie Grace binnenstapt valt er een warme deken over je heen. Niet alleen dankzij het flamboyant interieur van het restaurant, volledig in art deco stijl, maar vooral door de eigenaren Jacques (57) en Ruben (38). Een joviaal duo met een enorme passie voor het vak, waarbij je gelijk het gevoel krijgt alsof je hen al jaren kent. ‘Welkom in de roaring twenties! Grace voelt voor ons als de huiskamer van het Museumkwartier, waar je elkaar kunt ontmoeten en van dat dorpse gevoel kunt genieten in de grote stad.’
Als doorgewinterde horecahelden kun je je bijna geen betere gastheren voorstellen dan Jacques en Ruben. Het duo leeft voor hun zaak en dat zie en merk je aan alles. ‘Bij Brasserie Grace is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en er heerst een gevoel van saamhorigheid, tussen ons en de gasten.’ Ze leren elkaar in coronatijd kennen in een restaurant waar Ruben destijds werkte. ‘Er was meteen een klik dankzij onze gedeelde passie voor de horeca en onze humor. Het was gelijk lachen, gieren, brullen. En toevallig hadden we ook nog eens dezelfde droom: een eigen zaak in Utrecht stad.’
Samen hebben Jacques en Ruben zo’n 70 jaar aan horecaervaring die ze sinds juli 2021 met volle overgave toepassen bij Grace. ‘Als jochie wist ik al dat ik later in de horeca wilde werken. Die gezelligheid en mensen blij maken, dat verveelt nooit’, vertelt Ruben. Jacques vult aan: ‘We zien het niet als ons werk, dit is echt onze passie, ons leven.’ Maar het opzetten van een eigen zaak ging niet zonder slag of stoot; als startende ondernemers worstelden ze zich samen door de coronacrisis heen. ‘Van deze periode hebben we ontzettend veel geleerd, ook van elkaar. Samen sta je sterker. En dat we dankzij crowdfunding van vrienden en familie toch door konden gaan met onze droom’, vertelt Jacques, ‘was voor ons allebei het meest emotionele moment uit ons leven.’
Nu, ruim een jaar later, is Brasserie Grace uitgegroeid tot een begrip in het Museumkwartier. De twee kozen er heel bewust voor om hier hun restaurant te beginnen. ‘We zitten in het culturele centrum van Utrecht, aldus Ruben, ‘en het is net een dorpie hier; ondernemers uit de buurt komen hier even een hapje doen en wij doen onze inkopen onder andere bij Persepolis en de kaasboer op de Twijnstraat.’ Hun gasten, beschrijven ze, zijn mensen die een avondje er even helemaal uit willen. Inclusief een boel gezelligheid, gastvrijheid en no-nonsense. Of ze ook wel eens niet met de zaak bezig zijn? ‘In onze vrije tijd komen we elkaar vaak ook gewoon weer tegen in de kroeg ha-ha!’
Mijn tips
- Eten en DrinkenHeerlijk café waarmee we een goede band hebben hier in het kwartier.