Migaisa | Utrechters voor Utrechters
Achter én voor de schermen zet Migaisa (32) zich in voor Keti Koti via Comité 30 juni/1 juli Utrecht. Haar persoonlijke missie: Utrechters meer bij elkaar brengen. “Keti Koti is niet alleen voor de Afrogemeenschap, maar voor iedereen in de stad. Iedereen is onderdeel van het Utrechts verleden. Laten we samen het verleden erkennen en de toekomst vieren.”
In haar werk als sociaal ondernemer en eigenlijk in heel haar wezen staat de vraag ‘Waar kan ik iets betekenen?’ centraal. “Als ik zie dat er iets gedaan moet worden, dan ga ik dat ook doen. Al helemaal als het met jouw bestaansrecht te maken heeft.”
Vaak iets met cultuur, jongeren en kansgelijkheid. Zo kijkt ze als vice-voorzitter van Comité 30 juni / 1 juli, dat jaarlijks de officiële herdenking en viering van Keti Koti Utrecht organiseert, vooral naar wat belangrijk is voor de stad en de gemeenschap rondom bewustwording over het trans-Atlantisch slavernijverleden. “Door Utrechters aan Utrechters te verbinden, binnen en buiten de gemeenschap. Zoals witte organisaties koppelen aan Zwarte makers of makers van kleur. Dat bij elkaar brengen is mijn toegevoegde waarde.”
De afgelopen tijd stond haar werk in het teken van Keti Koti Utrecht de gehele maand juni. Van boeklezingen, tot stadswandelingen en theatervoorstellingen; een uitgebreid programma voor iedereen. Verschillende partners in de stad dragen hieraan bij. “We hebben bewust toegankelijke en laagdrempelige activiteiten samengesteld voor Keti Koti, zodat iedereen meer kan leren over het trans-Atlantische slavernijverleden. En om culturen met verschillende smaken, geuren en kleuren met elkaar te verbinden.”
Op 30 juni herdenkt Utrecht jaarlijks het trans-Atlantische slavernijverleden en op 1 juli viert de stad de toekomst. Tijdens de herdenking staat Utrecht stil bij het moment dat het 150/160 jaar geleden is dat de totslaafgemaakten hun vrijheid terugkregen, maar ook het leed die deze mensen hebben ervaren en hun veerkracht. Centraal staat de onthulling van het bijzondere monument ‘Vlucht en Verzet’ van kunstenaar patricia kaersenhout in het Griftpark. Migaisa zit in de kunstwerkgroep dat het monument tot stand heeft gebracht. “Voor 30 juni en het monument hoop ik dat mensen zich erkend voelen”, vertelt Migaisa, “dat er plek is voor hún verhaal. En dat mensen met elkaar in gesprek gaan, dat het een conversation piece wordt.” Het monument verwijst naar de driehoekshandel over de Atlantische oceaan, maar wat je niet ziet zijn de 20.000 kaurischelpen die onder het monument begraven liggen. De prijs voor één totslaafgemaakte.
Het monument is nu te zien in het Griftpark, achter de heuvel. Kijk voor meer informatie over Keti Koti Utrecht op www.ketikoti030.nl.
Migaisa’s hotspots
“Ik heb veel plekken in Utrecht gezien, omdat ik met een vriendin vroeger anti-kraak heb gewoond en om de drie maanden op een nieuwe plek terecht kwam in de stad! Zie hieronder een paar van mijn favoriete plekjes:
Fotografie: © Melissa Lewis
Mijn tips
- Eten en Drinken“Een bijzondere locatie net buiten de stad waar kunstenaars hun atelier hebben en je lekker kunt eten en drinken tussen al die creativiteit.”