Kasteel Amerongen
In de uiterwaarden van de Nederrijn, aan de rand van Utrecht, ligt Kasteel Amerongen. Het optrekje was eeuwenlang het toneel van roerige adellijke levens, maar tegenwoordig is het prachtig gerestaureerde kasteel een museum.
Historie
De geschiedenis van het statige Kasteel Amerongen ‘het Huys’ gaat terug tot het jaar 1286, maar in de eeuwen daarna wordt het kasteel meerdere malen verwoest en weer herbouwd. Het huidige kasteel komt uit 1680, nadat zijn voorganger in 1673 door Franse troepen in brand werd gestoken.
Het optrekje is gebouwd in Hollands-Classicistische stijl, en werd bewoond door families van diplomaten en militairen die een belangrijke rol speelden in de (inter)nationale politiek. Elke generatie heeft zijn eigen stempel op het Huys gedrukt.
De laatste bewoner van Kasteel Amerongen was de laatste keizer van Duitsland: Wilhelm II vluchtte na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland en kreeg korte tijd onderdak in het kasteel.
Museum
In 1977 worden het Huys, het interieur en de tuin verkocht, en in de jaren erna werd het kasteel ingericht als museum. Onder meer de adelsbibliotheek, de beroemde 17de eeuwse Van Mekeren kabinetten en de zogenaamde Wijts collectie (bestaande uit 24 portretten van familieleden en officieren) zijn er te bewonderen. Daarnaast huist het Kasteel één van de drie adellijke muziekbibliotheken van Nederland.
Tuin
Ook onderdeel van Kasteel Amerongen is de uitgestrekte tuin. Na de wederopbouw van het kasteel werd de tuin in verschillende stukken gedeeld en tussen 1887 en 1924 kreeg de tuin haar huidige ontwerp. De tuin vertelt vier eeuwen aan geschiedenis, en de invloeden uit de Middeleeuwen, renaissance en barok, en de Engelse landschapsstijl zijn tot de dag van vandaag te herkennen. Het is mogelijk om een aparte rondleiding door de tuin te krijgen. De rondleiding start met een lezing, en onder begeleiding van een gids leer je alles over de tuin en haar historie.