De Hollandse Waterlinies
Het Werelderfgoed Hollandse Waterlinies bestaat uit twee waterlinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Sinds juli 2021 vormen zij één UNESCO Werelderfgoed. De Hollandse Waterlinies beschermden het westen van ons land tegen de vijand door het tot kniehoogte onder water zetten (inunderen) van brede stroken land. Dit strategische landschap ligt van Edam tot aan de Biesbosch, en verdeeld over een afstand van 200 km zijn maar liefst 96 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, vele betonnen militaire bouwwerken en vernuftige waterwerken gebouwd.
Het Waterliniepad
Het Waterliniepad is een bijzonder Lange-Afstand-Wandelpad van 350 km lang, langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De route voert door UNESCO werelderfgoed, afwisselende natuur en is doordrenkt van historie. Bij geen enkel ander wandelpad komt het thema zo goed naar voren als bij deze tocht. De vele forten, bunkers, sluizen, dijken en kanaaltjes vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland.
Meer informatie over het Waterliniepad vind je hier.
Het Waterliniemuseum
Het Waterliniemuseum is gevestigd op Fort bij Vechten, één van de grootste forten van de Hollandse Waterlinies. Op deze unieke plek, op de grens van de Romeinse Limes en in de Hollandse Waterlinies, komen cultuur en natuur samen. Een interactieve ontekkingstocht, Virtual Reality-parachutsprongen en rondleidingen maken dit museum een echte beleving!
Meer informatie over het Waterliniemuseum vind je hier.
Meer weten over de hele Hollandse Waterlinies? Lees meer.
Adres
De Hollandse Waterlinies
De Hollandse Waterlinies
Utrecht