Stadhuis Utrecht

Het stadhuis van Utrecht ligt in het hart van de stad, pal aan de Oudegracht. De geschiedenis van het stadhuis gaat heel ver terug, maar de oudste delen van het huidige gebouw zijn pas aan het begin van de 19e eeuw neergezet.

Geschiedenis
Het stadhuis van Utrecht kent een lange geschiedenis. Tijdens archeologisch onderzoek werden houten palen aangetroffen die waarschijnlijk dateren uit het jaar 806. In die tijd zag Utrecht er nog heel anders uit: De Oudegracht bestond nog niet, maar ter hoogte van de huidige gracht en de Ganzenmarkt stroomde de rivier de Rijn.

In huizen die vroeger op de plek van het stadhuis stonden, werd al vanaf 1343 vergaderd door de wethouders en stadsbestuurders. De fundamenten en kelders van het huis 'Lichtenberg' zijn nog steeds aanwezig.

Huidige stadhuis
In 1826 moeten de huizen wijken voor een nieuw gebouw: het huidige stadhuis.  Later in de negentiende eeuw en in het begin van de twintigste eeuw wordt het stadhuis nogmaals uitgebreid met een aantal panden langs de Oudegracht.

Tussen 1997 en 2000 wordt het pand voor de laatste keer verbouwd. Onder leiding van de Spaanse architect Enric Miralles worden bepaalde delen afgebroken en verplaatst. Het bestaande monumentale gedeelte ondergaat een renovatie en een nieuwbouwvleugel komt op een plein van een eerdere aanbouw. Het resultaat is een uniek gebouw waarbij modern design wordt gecombineerd met historische elementen.

Een wandeling door het Utrechtse stadhuis is dan ook als een wandeling door de tijd. Het gebouw is niet in één keer neergezet, maar het resultaat van verschillende verbouwingen door de eeuwen heen. In 2001 werd de Rietveldprijs aan dit project toegekend.

Rondleidingen
Architectuurcentrum Aorta organiseert rondleidingen van 1,5 uur door het stadhuis. Scholieren uit groep 6,7 of 8, kunnen met hun klas een gratis kinderrondleiding volgen. Meer informatie  over rondleidingen en bezoeken vind je hier

Adres

Stadhuis Utrecht

Stadhuisbrug 1
3511 JK Utrecht

Gerelateerde collecties