10 x uitzinnig kunstzinnig in Utrecht
Of je nu een doorgewinterde kunstliefhebber bent of gewoon inspiratie zoekt, Utrecht barst van de mogelijkheden om kunst en cultuur te ontdekken. In deze blog lichten we een aantal bijzondere plekken uit. Dus mix & match je favoriete uitjes en geniet van artistiek Utrecht!
Machtig mooie musea
Voormalig klooster Museum Catharijneconvent is dé plek voor religieuze kunst en cultuur in Nederland. Het museum biedt een indrukwekkende collectie, variërend van eeuwenoude schilderijen en religieuze voorwerpen tot thematische en verrassende tentoonstellingen. Ontdek bijvoorbeeld de invloed van de sixties op de kerk of duik in feestdagtradities. Combineer je bezoek met een kop koffie in het museumcafé in dit prachtige gebouw aan de Lange Nieuwstraat 38.
Vlakbij, aan de Agnietenstraat 1, zit het pas verbouwde Centraal Museum. Het veelzijdige museum combineert op inspirerende wijze oude meesters, hedendaagse kunst, geschiedenis en mode. Minimaal vier keer per jaar kun je er recent werk van Utrechtse kunstenaars zien. Ook vind je er een uitgebreide collectie van ontwerper en architect Gerrit Rietveld, waaronder veel van zijn beroemde meubelstukken. Bij mooi weer kun je buiten koffie drinken.
Muzikaal aan de haal
Voor een intiem en veelzijdig muziek- en cultuurpodium moet je bij EKKO zijn. Van clubavonden en experimentele evenementen tot concerten van opkomende bands, EKKO staat bekend om zijn veelzijdige programmering en relaxte sfeer. Naast muziek biedt EKKO ook ruimte aan artiesten op het gebied van dans, visuele kunst en spoken word. En als je zin hebt in iets lekkers, kun je altijd in het gezellige café terecht. Een sympathieke en frisse plek.
Bingewatchen met je bord (bijna) op schoot
Als er iets goed is in Utrecht, is het wel het filmaanbod. Filmhuizen Louis Hartlooper, Springhaver en Slachtstraat zijn alle drie op hun eigen manier sfeervol en knus. Leuk weetje: Louis Hartlooper is gevestigd in een monumentaal pand in Amsterdamse School-stijl dat in 1928 werd gebouwd als politiebureau. Hou je van bingewatchen met je bord op schoot? Dat treft: alle drie filmhuizen hebben een prima dinerkaart, en bij culturele hotspot Springhaver kun je ook nog eens terecht voor heerlijke biertjes in het bruin café.
Van De Stijl naar de Amsterdamse school
Architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Rietveld-Schröderhuis, een modernistisch meesterwerk ontworpen in 1924 door architect Gerrit Rietveld naar de ideeën van Truus Schröder. Ook kun je de Rietveldroute fietsen of wandelen. De routes langs het leven van Rietveld worden gratis aangeboden door Stichting Werelderfgoed Nederland.
Op een steenworp van Utrecht Centraal staat de Inktpot, het grootste bakstenen gebouw van Nederland. Dit imposante bouwwerk, met zijn 22 miljoen bakstenen, straalt de kenmerkende stijl van de Amsterdamse school uit. En kijk vooral omhoog: op het dak vind je de opvallende UFO van kunstenaar Marc Ruygrok.
Prikkel je zintuigen
Ontdek het onbekende in Doloris Anoma Maze. Een kunstzinnige beleving die al je zintuigen uitnodigt om het onverwachte te onthullen. Met meer dan 70 kamers heeft dit doolhof bijna twee keer de omvang van haar voorganger in Tilburg. Laat nieuwsgierigheid je gids zijn in dit kruip-door-klim-door avontuur waar je kunt dwalen door een stelsel van gangen, trappen en kamers. Stap binnen, laat het vertrouwde achter en verken een compleet nieuwe wereld zonder afleiding van telefoons en horloges.
9 kilometer kunst in de buitenlucht
Voor liefhebbers van muurschilderingen en buitenlucht is de Street Art Route een aanrader. Deze wandeling van zo’n 9 kilometer voert je langs de meest unieke streetart door heel Utrecht. Kijk vooral even omhoog als je langs winkelcentrum Hoog Catharijne komt: daar staat een gigantische theepot op het dak. En als je toch aan de wandel bent, vergeet dan de loertoeter aan de Mariaplaats niet.
Moe van het wandelen, maar niet van de kunst? Kom dan bij met koffie of wijn in NAR, café der kunsten en unieke ontmoetingsplek.
Steeds nieuw, altijd modern en hedendaags
Boven de historische werfkelders aan de Oudegracht vind je de GrachtenGalerie. Elke zes tot acht weken is er een nieuwe collectie te zien, met een gevarieerde mix van opkomende en gerenommeerde kunstenaars. Er is veel aandacht voor diversiteit, en verschillende disciplines worden bewust samengebracht voor een breed en inspirerend kunstpalet. De galerie is open van woensdag t/m zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur.